Hvad er en hjertestarterHvad er en hjertestarterEn hjertestarter er en elektronisk enhed, der sender et elektrisk stød til hjertet. Formålet med denne maskine er at stoppe en livstruende arytmi kaldet ventrikelflimmer (VF). Hjertestop, også kendt som pludselig hjertedød, kan ske, når hjertet holder op med at pumpe blod og ilt ud i hele kroppen. Hjertestop opstår normalt på grund af en eller anden form for problem med hjertets elektriske system eller dets evne til at pumpe blod. Når VF sker, medfører det kaotiske og ukoordinerede sammentrækninger af hjertets nederste kamre. Hvis de ikke behandles straks, kan disse ukoordinerede sammentrækninger medføre døden inden for få minutter. Hjertestop skelner ikke efter alder eller køn.

Hjertestarter er kun til personer, der har hjertestop?

Defibrillatorer kan bruges af flere årsager. Hjertestop er blot et eksempel, som hjertestartere hjælper med at løse. Defibrillering kan også anvendes i tilfælde, hvor hjertet er gået i stå, fordi det er blevet chokeret af en elektrisk strøm, f.eks. ved lynnedslag eller elektriske stød i forbindelse med ulykker i hjemmet med husholdningsapparater og elværktøj. I nogle tilfælde kan hjertestop opstå på grund af unormale hjerterytmer kaldet arytmier (a-RITH-me-ahs). Nogle få eksempler omfatter ventrikulær takykardi og atrieflimmer. Anvendelse af defibrillatorbehandling vil hurtigt afslutte disse farlige symptomer, så den normale blodgennemstrømning hurtigt genoptages, inden der opstår alvorlige skader på kroppens organer, herunder hjernen . Hjertestop er ikke den eneste grund til, at du kan få brug for en defibrillator.

Derudover kan den også bruges, når man befinder sig i en nødsituation, hvor en persons hjerte er holdt op med at slå (kendt som hjertestop). Kardioversion defineres ved den handling at give kardioverede elektriske stød med eksterne apparater såsom hjertestarter eller transkutane pacemakere, så normal sinusrytme og blodgennemstrømning kan genoptages.

Kontroller personens luftveje, vejrtrækning og puls, før du bruger en defibrillator

Før du bruger hjertestarteren, skal du kontrollere, om der er livstegn som vejrtrækning og puls. Hvis der ikke er tegn på liv, eller hvis personens hjerte er holdt op med at slå (hjertestop), skal du trykke på knappen for at afgive et elektrisk stød for at forsøge at genoprette normal hjerterytme . Hjertestop kan være forårsaget af flere ting, herunder større traumer, alvorlig infektion, næsten drukning, forgiftning, rapporterer healthline

Kontrol af luftveje, vejrtrækning og puls er vigtig, når du bruger en hjertestarter, fordi det vil hjælpe med at afgøre, om en person har brug for behandling med denne enhed eller ej. hjertestarterer bruges til personer, hvis hjerter er stoppet på grund af hjertestop – hvilket betyder, at deres hjerte slet ikke pumper noget blod gennem kroppen. Der er der findes forskellige typer af hjertestop, som spænder fra at hjertet ikke slår effektivt til at stoppe helt. Hjertestop kan skyldes flere ting, f.eks. traumer, alvorlige infektioner og forgiftning. Når en person har hjertestop, kan luftvejene også blive blokeret, så det er vigtigt, at du kontrollerer dette, før du udfører HLR eller bruger en defibrillator .

Det er normalt i en nødsituation at føle sig overvældet og bange, men hvis man ved, hvordan og hvornår man skal bruge en defibrillator, kan det redde nogens liv!